Reforma de l’accés del Palau Macaya

Promotor:      Fundació La Caixa

Projecte:        Setembre 2022

Obra:              Juliol 2023

Superfície reformada: 102,52 m2

Fotografies:  Antonio Navarro Wijkmark

La reconsideració de l’equipament cultural com a CAIXAFORUM demana una reconfiguració de L’accés amb la voluntat de donar major visibilitat a les activitats del centre i a la possiblitat de travessar l’edifici modernista fins a arribar al pati interior d’illa, recentment recuperat per a la ciutadania com a espai públic.

L’antic pas de carruatges és l’espai més ben conservat del monument juntament amb el pati central de la casa i l’escala monumental amb els qual es relaciona. A través d’aquest pas és possible arribar a les diferents dependències del Palau. L’accés per al personal intern, l’accés representatiu a través del pati central, i l’accés dels visitants a les activitats programades de l’equipament cultural, situat a l’extrem interior del pas, al costat de la porta al pati d’illa, de recent remodelació, on s’ha habilitat una rampa per a facilitar l’accessibilitat.

La nova guingueta se situa en l’àmbit més pròxim al Passeig Sant Joan, per fer-la  fàcilment identificable als vianants que caminen pel carrer. Es disposen 3 llocs d’atenció al públic. La nova guingueta adopta una proporció i mida proporció similar als antics carruatges pels quals va ser originalment pensat l’accés per l’arquitecte  J.M. Puig i Cadafalch. Consta d’un sòcol de fusta en la part baixa i un cobriment superior de vidre corbat que permet tancar el petit recinte per a poder regular les condicions de temperatura  per als treballadors a l’interior de la guingueta, ja que l’espai està obert permanentment a l’exterior. El tancament de vidre possibilita la visió en transparència, de les parets serigrafiades de l’edifici original.

Els nous equipaments afegits a l’edifici modernista són elements lleugers i transportables. L’actuació, lluny de competir, reconeix el seu caràcter efímer i substituible, front a la permanència de l’edifici original. S’estableix un diàleg des del respecte pel monument. S’utilitza la fusta, per als elements de tancament amb diferents textures – serigrafies, moldures-, i l’acer pintat negre – en al·lusió als elements de forja de l’edifici modernista – que es treballa enfatitzant la seva lleugeresa, amb seccions primes i esbeltes manipulades de manera artesanal.