Concurs Passatge Montcada i Reixach

Passages  European Competition

march 2015

Client: Àrea Metropolitana de Barcelona

Authors: Xavier Martin, Jean Pierre Paulet, Javier Yllera, Francesc Puig

 

Què passaria si actuéssim en les infraestructures que separen, allunyen i foragiten convertint-les en nous focus d’atracció urbana?

Les infraestructures obeeixen a criteris de connectivitat metropolitana, nacional o internacional en funció de la seva jerarquia. Segueixen una lògica que depassa de molt el territori local obviant les seves especificitats – orografia, drenatge, estructura vegetal etc.-.  S’imposen de manera dramàtica passant per sobre – o per sota –  de tot allò que troben: un riu, un poble, una topografia. Responen a una escala que res té a veure amb el fet urbà. Les infraestructures esdevenen, escletxes, falles, cataclismes en el territori local transformant-lo per sempre. Qualsevol creixement urbà vindrà a partir de llavors condicionat a la seva presència aclaparadora.

Davant d’aquesta inapelable realitat multiplicada per 3 en la confluència dels rius Besos i Ripoll plantegem seguir l’estratègia del filòsof xinès Sun-Tsu: ” Si no pots vèncer l’enemic, uneix-te a ell”.    

Aprofitem la capacitat permeable en secció de dues de les infraestructures que ara fragmenten el territori. L’autopista és permeable per SOTA, l’Ave és permeable per SOBRE.  Activem l’espai SOTA l’autopista i SOBRE de l’Ave implementant nous usos i generant nous elements que han d’actuar com a  focus d’atracció.

L’autopista C33 passa elevada configurant una gran coberta.  Un espai actualment buit, fosc i ple de cotxes. Proposem  buidar-lo de cotxes i OMPLIR-LO D’ACTIVITAT COMERCIAL. Un gran “artefacte” lineal ple de vida. Un gran edifici perforat que ha de relligar el poble ara completament fragmentat en 2.

L’AVE es soterra i desapareix de la superfície però deixa empremta. Proposem reconfigurar el marge del riu a partir del seu contundent traçat rectilini. Un eix cívic i viari que reconfigura el límit entre la ciutat i el riu.

 

 Dejar un comentario