Recuperació pati Macaya

Projecte: En procés 2014/2015
Client: BIMSA

OBRIR LA CASA MACAYA AL PATI: Dins el panorama urbà de l’eixample barceloní, aquest pati esdevé emblemàtic, doncs disposa de la presència destacada de la Casa Macaya, ubicada al Passeig de Sant Joan número 108 , obra de Josep Puig i Cadafalch i finalitzada l’any 1906. És un edifici catalogat i considerat  d’interès cultural, actualment és la seu de l’Obra Social “La Caixa”. El vestíbul de planta baixa s’utilitza com a espai d’exposicions i està obert al públic.  La obertura del pati d’illa com a espai públic permetrà la visió de la façana posterior de la Casa Macaya, que serà, a més a més, la única façana que donarà directament al pati. La resta de façanes de la illa queden enretirades respecte el perímetre de l’espai públic.

POTENCIAR LA CONNECTIVITAT URBANA: La voluntat del projecte és donar continuïtat als espais i potenciar al màxim la connectivitat urbana.  El projecte proposa un nou itinerari des del passatge de Roger de Flor fins a la façana posterior de la casa Macaya, essent possible també travessar-la en planta baixa arribant fins el passeig Sant Joan si la propietat «La Caixa» manté l’accés obert tal i com està actualment. el recorregut es pot produir també en el sentit invers, accedint al pati des del passeig Sant Joan. Així doncs, l’espai públic creuarà la illa, una condició que es produeix en molt pocs casos en l’eixample.

UN JARDÍ OCULT AL MIG DE L’EIXAMPLE : Restaurar el pati interior d’illa per tal que esdevingui un nou espai públic renaturalitzat on hi predomini, tant en les zones d’estada com en el tractament de les mitgeres, la vegetació (arbrat, plantes arbustives, enfiladisses, parterres…), per tal de convertir-lo en un jardí urbà, de gran necessitat dins un entorn tan edificat com és el barri de l’Eixample.

Els patis de l’eixample, recentment recuperats, esdevenen petits jardins ocults en la trama urbana, petits espais de repòs on aïllar-se del trànsit. El projecte vol potenciar aquesta condició a través de la vegetació que serà  diversa amb varietat d’espècies de tamany, colors i floracions diferents que generin una certa sensació de sorpresa, de descobriment d’un racó on recuperar un entorn natural al vell mig de la ciutat.